Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Η ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ ΠΑΡΟΔΟΣ ΤΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ του Διον.Φλεμοτόμου


Στις 10 Μαΐου 1087 το καράβι που μετέφερε το Λείψανο του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας πέρασε από τη Ζάκυνθο.
 Από τότε καθιερώθηκε επίσημη γιορτή στο νησί, την οποία ο ιστορικός Λεωνίδας Ζώης μας παραδίδει σαν την αρχαιότερη της Ζακύνθου.
 Για μια δεύτερη φορά, λοιπόν, εκτός από την ημέρα της μνήμης του (6 Δεκεμβρίου) το Τζάντε τιμά τον Άγιο των θαλασσών. Επειδή μάλιστα η γιορτή αυτή συμπίπτει με το Πάσχα και την Άνοιξη έχει επισημότερο χαρακτήρα και τιμάται τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά, όπου υπάρχει εκκλησία του Αγίου. 
Το ίδιο γεγονός, σε διαφορετικές ημερομηνίες γιορτάζεται και στα άλλα Επτάνησα, αναλόγως με το πότε το καράβι πέρασε από αυτά (Κέρκυρα 20 Μαΐου).
 Παραμονή της γιορτής, στο χωριό Φιολίτης της Ζακύνθου γίνεται επίσημο πανηγύρι με εσπερινό και λιτανεία της εικόνας του Αγίου, η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε την εποχή την Βενετών στα κλαδιά ενός σχίνου από έναν βοσκό, καθώς και του τεμαχίου του Λειψάνου του Αγίου, το οποίο φυλάσσεται εκεί.
 Με μια κανονιά και συνεχόμενα καμπανίσματα κάθε βράδυ, 8 μέρες πριν, κατά το τοπικό έθιμο, προειδοποιούνται οι κάτοικοι του νησιού για την γιορτή. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου