Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΘΙΑΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ του Ορέστη Καππάτου

Σοφία Μπεκατώρου
Αννα Πολλάτου
Μιχάλη; Δώριζας


ο ίδιος στην σκοποβολή

Βαγγέλης Δελακάς
Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2016 βρίσκονται σε εξέλιξη και όλοι παρακολουθήσαμε με συγκίνηση την Ελληνίδα αθλήτρια Σοφία Μπεκατώρου, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, να εισέρχεται πρώτη στο στάδιο «Μαρακανά» ως σημαιοφόρος της Ελληνικής Αποστολής. 
Επίσης ποιος δεν έχει ακούσει για την αείμνηστη Άννα Πολλάτου, που τόσο πρόωρα έφυγε από κοντά μας. Υπάρχουν όμως και άλλοι Κεφαλονίτες & Θιακοί που έχουν πάρει μέρος, αλλά και ανέβηκαν στο βάθρο, στους Ολυμπιακούς αγώνες από το 1896 μέχρι σήμερα.
-1η Ολυμπιάδα στην Αθήνα το 1896
Σε αυτήν την ιστορική Ολυμπιάδα, διεξήχθησαν και κολυμβητικοί αγώνες οι οποίοι έλαβαν χώρα στον όρμο Ζέας. Στα 100 μέτρα δεύτερος νικητής, ήταν ο Κεφαλονίτης Ευστάθιος Χωραφάς. Επίσης ο συγκεκριμένος αθλητής ήταν και πολυνίκης, διότι στο αγώνισμα των 500 και 1200 μέτρων πήρε τρίτες θέσεις. 
Ιστορικό όνομα που πήρε τέταρτη θέση σε αγώνα τυφεκίου με στόχο στα 200 μέτρα ήταν ο Αναστάσιος Μεταξάς ,ο οποίος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ήταν ο αρχιτέκτονας του Παναθηναϊκού Σταδίου στην Αθήνα.
-4η Ολυμπιάδα στο Λονδίνο το 1908
Αργυρό μετάλλιο στο άθλημα του «ελεύθερου ακοντισμού» κατέκτησε ο Μιχάλης Δώριζας γεννημένος στην Πόλη με καταγωγή από τα Δωριζάτα της Κεφαλλονιάς, ενώ χάλκινο μετάλλιο στο άθλημα σκοποβολής «κατά πήλινων δίσκων» και «σκοποβολής πιστολίου» πήρε ο Αναστάσιος Μεταξάς.
-5η Ολυμπιάδα στην Στοκχόλμη το 1912
Αρχηγός της Ελληνικής αποστολής ήταν ο Αναστάσιος Μεταξάς. Ο Μιχάλης Δώριζας πήρε μέρος στον δίσκο και την σφαίρα, ο Μεταξάς στην σκοποβολή και ο υπολοχαγός του πυροβολικού Κωνσταντίνος Σκαρλάτος, στο περίστροφο. Δεν κατάφεραν να πάρουν κάποιο μετάλλιο.
-10η Ολυμπιάδα στο Λος Άντζελες το 1932
Στην σφαιροβολία έλαβε μέρος με τα Ελληνικά χρώματα ο Κεφαλονίτης Θεοδωράτος, εγκατεστημένος μόνιμα στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας.
-14η Ολυμπιάδα στο Λονδίνο το 1948
Στο αγώνισμα της ελεύθερης πάλης πήρε μέρος ο περίφημος Σπυρίδων Δευτεραίος από την Ιθάκη.
-15η Ολυμπιάδα στο Ελσίνκι το 1952
Συμμετείχε ο Παναγιώτης Λιναρδάτος στο άθλημα της σκοποβολής
-16η Ολυμπιάδα στην Μελβούρνη το 1956
Πάλι συναντάμε τον Θιακό Σπυρίδωνα Δευτεραίο στο αγώνισμα της ελεύθερης πάλης να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.
-17η Ολυμπιάδα στην Ρώμη το 1960
Ο μετέπειτα καθηγητής και ΑκαδημαΙκός Αντώνης Κουνάδης, έλαβε μέρος στην δισκοβολιά.
-19η Ολυμπιάδα στο Μεξικό το 1968
Αναφέρεται το όνομα του Άγγελου Θεοτοκάτου στην πυγμαχία.
-20η Ολυμπιάδα του Μονάχου το 1972
Επίσης και σε αυτήν έλαβε μέρος ο Άγγελος Θεοτοκάτος στην πυγμαχία, αλλά χωρίς διάκριση.
-27η Ολυμπιάδα στο Σίδνευ της Αυστραλίας το 2000
Η αείμνηστη Άννα Πολλάτου αναδείχθηκε χάλκινη Ολυμπιονίκης, συμμετέχοντας στο ανσάμπλ με την ομάδα ρυθμικής γυμναστικής, στο σύνθετο ομαδικό.
Επίσης η Σοφία Μπεκατώρου έλαβε μέρος στην ιστιοπλοϊα στα σκάφη «470».
-28η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ στην Αθήνα το 2004
Η Κεφαλονίτισα Σοφία Μπεκατώρου ανέβηκε στο πρώτο βάθρο κατακτώντας χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοϊα στα σκάφη «470».
-29η Ολυμπιάδα στο Πεκίνο το 2008
Η Σοφία Μπεκατώρου κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στην ιστιοπλοϊα στα σκάφη « Ίνγκλινγκ».
-30η Ολυμπιάδα στο Λονδίνο το 2012
Στο αγώνισμα της ιστιοπλοϊας στα σκάφη RS:X (τύπος ιστιοσανίδας) έλαβε μέρος η Αγγελική Σκαρλάτου με καταγωγή από το νησί μας.
Επίσης με την Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών συμμετείχε ο Βαγγέλης Δελακάς, ο οποίος έχει κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο της υδατοσφαίρισης στο Ν.Ο. Αργοστολίου.
Στην παρούσα ανάρτηση αναφέραμε μόνο τους αθλητές από τα νησιά μας.
 Θα πρέπει να τονίσουμε ότι εξίσου σημαντική είναι και η προσφορά των συμπατριωτών μας και στην μουσική των Ολυμπιακών αγώνων,αλλά αυτό θα αποτελέσει ξεχωριστή αναφορά.
Τα στοιχεία προέρχονται από το βιβλίο «Κεφαλονιά - Ιθάκη και Ολυμπιακοί Αγώνες» του Γεράσιμου Γαλανού, από παλαιότερη ανάρτηση του Τηλέμαχου Καραβία στην ομάδα μας για τον Σπύρο Δευτεραίο, αλλά και λίγα στοιχεία από το Wikipedia.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου