Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ του Ηλία Γεωργάκη


Στην νοτιοδυτική πλευρά της Λευκάδας χτισμένο στη πλαγιά του βουνού Ράχη, 23 χλμ. από τη πόλη της Λευκάδας βρίσκεται το Καλαμίτσι, ένας από τους πιο παραδοσιακούς οικισμούς του Νησιού.
 O δρόμος από το χωριό (ο οποίος σε κάποια σημεία είναι αρκετά στενός), κατεβαίνοντας διακλαδίζεται στην πορεία προς τρεις διαδοχικές παραλίες η μία είναι τα "Καβαλικευτά", η άλλη είναι το "Αβαλι" και η άλλη είναι η "Μεγάλη Πέτρα". Το απόγευμα προσφέρει πανέμορφο ηλιοβασίλεμα που είναι ένα από τα πιο «πανηγυρικά» της Λευκάδας.
Η θέση του, αθέατη από τη πλευρά της θάλασσας, επιλεγμένη έτσι ώστε να προστατεύεται από τις επιδρομές των πειρατών. Κύρια ασχολία των κατοίκων της υπήρξε η καλλιέργεια σιτηρών, λόγος για τον οποίο υπάρχουν ανεμόμυλοι στους τριγύρω λόφους. 

Από τις παλιές εκκλησίες και ξωκλήσια ξεχωρίζει η Παναγία των Κήπων, κάποτε πλούσιο μοναστήρι. Από τα υψώματα του χωριού τα βλέμμα του επισκέπτη αναπαύεται στο γαλάζιο του Ιονίου Πελάγους ενώ νοιώθει υπέροχα όταν αντικρίζει τα αστραφτερά γαλαζοπράσινα νερά, τις ξανθές αμμουδιές, τις ομορφότερες στο νησί.
 Από τις πιο γνωστές και οργανωμένες παραλίες το «Κάθισμα» που έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς. Το μόνο που χωρίζει θάλασσα και βουνό είναι η απέραντη αμμουδιά.
 Στα δρομάκια του χωριού η ζωή κυλά ακολουθώντας τον παραδοσιακό της ρυθμό και είναι θαυμάσιο ότι θα συναντήσετε γυναίκες ντυμένες με την παλιά λευκαδίτικη φορεσιά, ενώ αξίζει να θαυμάσετε την τέχνη των υφαντών που έχει μια μακρόχρονη παράδοση. 
Οι κάτοικοι του χωριού είναι ευγενικοί και αυθόρμητοι με τους επισκέπτες του τόπου τους. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, γραφικά ταβερνάκια, εστιατόρια καθώς και καταστήματα με τοπικά προϊόντα σας περιμένουν για να σας χαρίσουν ευχάριστες διακοπές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου