Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΟΡΚΟΥΛΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ του Γρηγόρη Μαρκέτου

Το πρώτο θύμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ήταν Επτανήσιος και μάλιστα Κεφαλονίτης και μάλιστα εγκαταστημένος στην Πάτρα!
Σύμφωνα με την «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως» του Σπυρίδωνα Τρικούπη, στις 21 Μαρτίου 1821 οι τούρκοι φοβήθηκαν και κλείστηκαν στο Κάστρο με τις οικογένειές τους.
Την μέρα εκείνη ήρθαν στην πόλη 100 ένοπλοι τούρκοι από το Ρίο, μπήκαν σε ένα ρακοπωλείο στην ενορία της Αγίας Τριάδας (σημερινή πλατεία Ομονοίας) και αφού μέθυσαν , έβαλαν φωτιά στο μαγαζί η οποία και επεκτάθηκε στα γύρω σπίτια. Στην συνέχεια προσπάθησαν να ''πατήσουν'' το σπίτι του προύχοντα Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου που βρισκόταν μπροστά από τον τότε μητροπολιτικό ναό , του Αγίου Δημητρίου αλλά βρήκαν αντίσταση. Σκότωσαν τον θείο του και έναν φρουρό και στην συνέχεια κλείστηκαν στο Κάστρο, όπου άρχισαν τους κανονιοβολισμούς.
Στην Πάτρα ήσαν πολλοί Επτανήσιοι και μόλις άκουσαν τους κανονιοβολισμούς των Τούρκων από το Φρούριο και είδαν τις φωτιές  στην Αγία Τριάδα, πήγαν στο Τάσι (η τουρκοκατοικημένη περιοχή ανάμεσα στους ναούς Παντοκράτορα και Αγ.Δημητρίου, περίπου γωνία Παντοκράτορος και Μπουκαούρη), όπου συνεπλάκησαν με τους Τούρκους.
Εκεί έχασε την ζωή του ο Φιλικός Βασίλης Ορκουλάτος.
Είναι το πρώτο θύμα της Ελληνικής Επανάστασης.
Αιωνία η μνήμη Του...

- *Γρηγόρης Μαρκέτος παιδίατρος Διευθυντής ΕΣΥ 

Βιβλιογραφία:
- Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως Σπ.Τρικούπη
- Ιστορία της πόλεως Πατρών Στ.Θωμόπουλου επιμέλεια    Βασ.Λάζαρης
- Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών Κώστα Τριανταφύλλου(1959)
- Οι στρατώνες της Πάτρας του Νίκου Τζανάκου

 δρομάκι αφιερωμένο στην μνήμη του
στην Πάτρα απέναντι από την είσοδο του στρατοπέδου ΚΕΤΧ
(φωτογραφία δική μου)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου