Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

11 ΙΟΥΛΙΟΥ 1865 ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΟΣΤΩΝ ΔΙΟΝ.ΣΟΛΩΜΟΥ του Δημ.Κονιδάρη

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 11 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ – 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 1865.
Ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός (1798 - 9 Φεβρουαρίου 1857) είχε ενταφιαστεί στο Δημοτικό Νεκροταφείο Κερκύρας, σε μνήμα που έφερε τα λόγια:
ΓΑΙΑΝ ΕΧΕΙΣ ΕΛΑΦΡΑΝ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΕ ΠΟΙΗΤΑ ΔΙΟΝΥΣΙΕ ΣΟΛΩΜΕ.
Οκτώ χρόνια αργότερα, το 1865, 11 Ιουλίου, ο αδελφός του Δημήτριος μετέφερε τα οστά στη γενέτειρά του, τη Ζάκυνθο. Το μνήμα του εθνικού βάρδου στο Δημοτικό Νεκροταφείο Κέρκυρας διατηρείται ως κενοτάφιο, με την επιγραφή:
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ / ΕΔΩ Η ΓΗ ΜΑΣ ΣΤΟΡΓΙΚΑ / ΕΚΟΙΜΙΣΕ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ / ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΝΗ ΤΟΥ 1857 / ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ 1865 / ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΙΟΝΙΟΥ / ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 1939.
Ωστόσο, το μνημείο αυτό έχει μια μικρή ιστορία.
 Ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ι. Παπαδημητρίου είχε αφηγηθεί από τις στήλες των «Φιλολογικών Νέων»:
 «Ο χώρος που ετάφη ο Σολωμός ήταν άγνωστος και λησμονημένος ώς τα 1935, όταν ένα δημοσίευμα, σχετικό με το μνημείο του Σολωμού στη Ζάκυνθο, μου γέννησε την περιέργεια να γνωρίσω τον τόπον που ετάφη ο ποιητής. Κανένας όμως δεν γνώριζε τίποτε. Μόνο από τα βιβλία του Δημαρχείου διεπίστωσα πως ο χώρος εκείνος είχε μετά την ανακομιδή των λειψάνων του ποιητού, χρησιμοποιηθή για την ταφή άλλων νεκρών. Καμμιά αναμνηστική πλάκα, κανένα κενοτάφιο! Την πρωτοβουλία για τον ευπρεπισμό του ιερού αυτού χώρου ανέλαβε αμέσως η «Ιόνιος Εταιρεία» που σύμφωνα με πρόταση του αντιπροέδρου της Θεόδωρου Μακρή (πρώτου Προέδρου του Μουσείου Σολωμού Κέρκυρας) αποφάσισε ομόφωνα και διέθεσε από το φτωχό προϋπολογισμό της την αναγκαία πίστωση για την κατασκευή ενός απλού ωραίου μνημείου που σχεδίασε ο Ειδικός Γραμματεύς της Εταιρείας Ιούλιος Σακελλάριος» (Κερκυραϊκά Χρονικά, 1952).

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου