Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΥΓΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΖΑΝΤΕ του Διον. Ρώμα


''Επρόκειτο για μια ακριτική κοινωνία που έδωσε βαρύτητα εκ των πραγμάτων στον πόλεμο γιατί ήταν άμεση η ανάγκη επιβίωσης.
Ετσι η πνευματική ζωή τους ήταν αρκετά περιορισμένη.Η μόρφωση των λίγων σπουδαγμένων  περιοριζότανε στο Σχολείο του Αγίου Αθανασίου στη Ρώμη και άντε κανά χρόνο στην Πάντοβα.Οι λοιποί άρχοντες περιορίζονταν στην καλλιέργεια και επιτήρηση των φέουδων τους και στις διαμάχες στο Κονσίλιο ντέϊ Νόμπιλι.
Με λίγα λόγια το μορφωτικό επίπεδο της ανώτερης τάξης της Ζακύνθου τον 16ο και 17ο αιώνα ήταν χαμηλό.Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει είναι ενώ τα ελληνικά τους είναι ορνιθοσκαλίσματα(γρατζαούνες θα έλεγα εγώ),όταν βλέπουμε να γράφουν ιταλικά ή γαλλικά είναι σαφώς καλύτερα.
Ανάμεσα στα χαρτιά μου, συνεχίζει ο κόντες Διονύσιος Ρώμας,ήταν πριν χαθούν στον σεισμό, επιστολές της προγιαγιάς μου(παθολογικά ζηλότυπη),στον προπάππο μου,που ......σουρτούκευε στους Κορυφούς σαν πρόεδρος της Ιονίου Γερουσίας.
Ηταν λοιπόν τα γραπτά της, ανορθόγραφα και ορνιθοσκαλίσματα.Οταν όμως στην επιστολή έγραφε στα ιταλικά, η ορθογραφία και η καλλιγραφία ήσαν άψογες!
Ηταν ωραιοτάτη,μητέρα 12 παιδιών,φανατική ορθόδοξη και δεν είχε πατήσει το πόδι της έξω από το Τζάντε.Αυτή και η αδελφή της(χήρα Μεταξά που είχε παντρευτεί τον τον Βαυαρό πρίγκιπα Βρέντε)ήταν οι στερνοί γόνοι της φαμίλιας των Κόντε Μπάλσαμο που εξέλειψε.''


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου