Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ Ι.Μ.ΠΛΑΤΥΤΕΡΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Στο Μαντούκι, στη Μονή Πλατυτέρας βρίσκεται η μεγαλύτερη γνωστή μοναστηριακή Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας με εξαιρετικά ενδιαφέρον έντυπο και χειρόγραφο υλικό από τον 15ο έως και τον 20ό αιώνα.
  • Η Μονή
Ο ναός της εγκαινιάστηκε το 1743 και γύρω από αυτόν οργανώθηκε η πρώτη μοναστική αδελφότητα με ηγούμενο τον ιδρυτή της ιερομόναχο Χρύσανθο Συρόπουλο. Το μοναστήρι καταστράφηκε το 1798, ανακαινίστηκε όμως το 1801 και εγκαινιάστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Ιερόθεο Τζιγάλα. Το καθολικό της έχει επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο και εικόνες της Κρητικής και της Επτανησιακής Σχολής. Εδώ βρίσκονται οι τάφοι του Ιωάννη Καποδίστρια και του Φώτου Τζαβέλα.
  • Η βιβλιοθήκη
Περιέχει 91 μεταβυζαντινά χειρόγραφα και μια αξιόλογη συλλογή έντυπων βιβλίων -919 τίτλοι ή 1100 αντίτυπα βιβλίων- τα οποία τυπώθηκαν από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα. Τα περισσότερα χειρόγραφα περιέχουν ακολουθίες αγίων και κείμενα υμνογραφικά. Υπάρχουν επίσης χειρόγραφα μουσικά, νομοκανονικά, μαθηματάρια, καθώς και χειρόγραφα με κείμενα της εκκλησιαστικής γραμματείας. Από αυτά τα σπουδαιότερα είναι: το χειρόγραφο αρ. 1 (του 16ου αι.) το οποίο προέρχεται από το Άγιο Όρος και περιέχει υμνογραφικά κείμενα, το χειρόγραφο αρ. 2 (του 16ου αιώνα) με έργα διαφόρων αντιρρητικών συγγραφέων, το χειρόγραφο αρ. 3 με έργα του Κορίνθιου θεολόγου και συγγραφέα Κωνσταντίνου Ρεσινού. Από τη συλλογή των μουσικών χειρογράφων ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το χειρόγραφο αρ. 31 με τον τίτλο «τενορέ της ψιλιμουδίας». Περιέχει ύμνους και κείμενα από την ακολουθία των Παθών στην ελληνική και στη λατινική γλώσσα. Είναι ένα από τα λιγοστά δείγματα πολυφωνικής μουσικής στον ορθόδοξο χώρο και το μοναδικό το οποίο περιλαμβάνει λατινικούς ύμνους σε βυζαντινή σημειογραφία.

Τα περισσότερα έντυπα βιβλία είναι του 18ου και του 19ου αιώνα, αλλά υπάρχουν και αρκετές παλαιότερες εκδόσεις. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν: το αντίτυπο του έργου του Hartmann Schedel «Registrum ... cronicorum» του έτους 1493, τα έργα του Γρηγορίου του Θεολόγου, έκδοση του Άλδου του 1504, και η δίτομη έκδοση των "Παρεκβολών εις την Ομήρου Ιλιάδα" του Ευσταθίου Θεσσαλονίκης του 1542.

Διαβάστε περισσότερα
"Η Βιβλιοθήκη της μονής Πλατυτέρας Κέρκυρας. Χειρόγραφα – Έντυπα – Αρχείο." Παναγιώτα Τζιβάρα-Σπύρος Καρύδης  Αθήνα 2010, σ. 548+[4], 17Χ24 εκ. ISBN 978-960-99745-1-6
Στo βιβλίο υπάρχει καταγραφή του περιεχομένου της Βιβλιοθήκης της μονής. Η εργασία εντάσσεται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης προσπάθειας των συγγραφέων για την καταγραφή των εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών της Κέρκυρας και προστίθεται στους ήδη δημοσιευμένους καταλόγους των βιβλιοθηκών των μοναστηριών της Παλαιοκαστρίτσας, της Μυρτιδιώτισσας και των Αγίων Θεοδώρων.


Πηγή: corfu2day.com

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου