Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Η ΜΑΥΡΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΙΛΣΙΤ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 1807

Οταν άρχισα να γράφω αυτό το άρθρο είχα ένα βάρος στο στήθος.Ολοι οι ''έλκοντες'' την καταγωγή από το Ιόνιο νησιωτικό σύμπλεγμα,αισθανόμαστε το ίδιο.
Ένα όνειρο 350 χρόνων είχε γίνει πραγματικότητα στις 21 Μαρτίου του 1800, με την ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους μετά την
 άλωση της βασιλεύουσας.
Η ίδρυση της ''Επτανήσου Πολιτείας'' με την συνθήκη της Κωνσταντινούπολης είχε δώσει φτερά ελπίδας, στους απανταχού Ελληνες για την επίτευξη των εθνικών πόθων.
Τώρα σε μια πλωτή σχεδία και μέσα σε μια πολυτελέστατη σκηνή, οι δύο αυτοκράτορες,ο Ναπολέων και ο Αλέξανδρος πασών των Ρωσιών, αποφάσιζαν για το μέλλον της Ευρώπης.
Πόθος διακαής του Ναπολέοντα ήταν η απόκτηση της Κέρκυρας και των υπολοίπων νήσων, όπως εκμυστηρεύεται σε επιστολή του προς τον αδελφό του, Ιωσήφ.
Η διοίκηση των νήσων δεν εγνώριζε τίποτε για πολύ καιρό μετά την υπογραφή της συνθήκης και μόλις στις αρχές του Αυγούστου το πληροφορήθηκε. Έτσι ενώ είχε υπογραφεί η συνθήκη, αυτοί έλεγαν:''επαγιώθη διαρκώς η έντιμος και ευδαίμων ειρήνη, ης έμελλε απολαύση ο λαός της Επτανήσου, ριπτόμενος εις τας αγκάλας της ισχυράς αυτού προστάτιδος''!
Στην συνέχεια η Γερουσία εξέφρασε την ''μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη της'' τόσον προς την Ρωσία, όσον και προς την Γαλλία.  Τα γνωστά εμμετικά ψηφίσματα προς τους εκάστοτε ισχυρούς.
Δυστυχώς ο Ιόνιος πολιτικός κόσμος, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και το μόνο που έκαμε είναι να ακολουθεί-υμνώντας-τους εκάστοτε κυρίαρχους.
Αυτό δυστυχώς εξακολουθεί και σήμερα.Δεν υψώνουμε το ανάστημα μας,δεν βρίσκουν τείχος απέναντι τους, αλλά...ευγνώμονες πολίτες,που παράγουν συναυλίες εορτασμών χωρίς να θέτουν τα προβλήματα!
Ετσι έληξε ο βίος της ''Επτανήσου Πολιτείας'' ενός βραχύβιου ελληνικού κράτους το οποίο δεν απεμπόλησε το βενετικό παρελθόν του, διατηρώντας όλα τα θετικά στοιχεία του,αλλά και που ουδέποτε ξέχασε την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ του.
Αλλωστε αυτό ήταν το μεγαλείο των Ιονίων πολιτών και τότε και τώρα, δηλαδή η πολυπολιτισμικότητα τους.
Υπήρξε δύσκολη η επταετής ζωή του κράτους αυτού, αλλά ήταν παραγωγικότατη.
Η μνήμη του κράτους αυτού μας εμπνέει πάντα!
οι δύο αυτοκράτορες πάνω στην πλωτή σχεδία
στον ποταμό Νιέμεν που διασχίζει
την ρωσική πόλη Τιλσίτ
Ολους εμάς που φυλάμε Θερμοπύλες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε πιο έντονα,γιατί οι Δούρειοι Ιπποι είναι πολλοί!
το σύνταγμα της Επτανήσου Πολιτείας



η συνθήκη του Τιλσίτ


το φιρμάνι της ίδρυσης της Επτανήσου Πολιτείας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου