Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ιστορία ενός ακρόπρωρου (corfu history,Περ.Λάσκαρις,Σπ.Σκλαβενίτης,Θ.Τζ.)


Το ακρόπρωρο της μιας εκ των δύο γαλερών του κόμητος Γ. Θεοτόκη με κυβερνήτη τον αδερφό του Μάρκο ο οποίος είχε επωμισθεί τη μεταφορά πόσιμου νερού απο τις Μπενίτσες στο Ν. Φρούριο (50 βαρέλια την ημέρα) κατα την πολιορκία του 1716.

Ο άγιος παριστάνεται φορώντας την επίσημη αρχιεπισκοπική στολή. Στο αριστερό χέρι φέρει το Ευαγγέλιο και στο δεξί την κέραμο απο το γνωστό θαύμα το οποίο του αποδίδεται.

Πηγές:-Α. Νικηφόρου, Δημόσιες τελετές στην Κέρκυρα κατα την περίοδο της βενετικής κυριαρχίας, εκδ. Θεμέλιο, 1999.- Λ. Βροκίνης, Περί των ετησίως τελουμένων εν Κερκύρας Λιτανειών του Θ. λειψάνου του Αγ. Σπυρίδωνος και της εν έτει 1716 πολιορκίας της Κέρκυρας, Κέρκυρα, 1893.σελ. 94

Φωτο: Α. Νικηφόρου, ο.π. (εικ. XXXVI)

- Το ακροστόλιο αυτό υπήρχε στην εκκλησία του αρχοντικού Θεοτόκη στο Τρίκλινο. Εκλάπη πιθανόν κατόπιν ....παραγγελίας , γνωστού δικηγόρου της Κέρκυρας....Όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται οι δράστες της κλοπής ενεφανίσθη ως δια μαγείας η κεφαλή του Αγίου εκει από όπου είχε αφαιρεθεί, το σώμα του όμως παραμενει εξαφανισμένο....Η ασώματος κεφαλή κοσμεί το καθιστικόν της κληρονόμου  Μαριλας Νταντου Βεντουρα στην Κέρκυρα...
- Πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο: Σπυρίδωνος Μάρκου Θεοτόκη, "Αναμνηστικόν τεύχος της Πανιονίου αναδρομικής εκθέσεως εκδιδόμενον δαπάνη των δαπάνη των επί του πανηγυρισμού της Ενώσεως Επιτροπών Κεντρικής και Κερκυραϊκής". Εν Κερκυρα, Χρωμοτυπολιθογραφείον αδελφ. Γ. Ασπιώτη, 1914.Η λεζάντα γράφει: "Ακροστόλιον του ιδιοκτήτου κατέργου του κομ. Μάρκου Θεοτόκη, το οποίον συμμετέσχε της πολιορκίας και ύδρευσε τον Ενετικόν στόλον καθ’ολην αυτης την διαρκειαν διερχομενον δια των εχθρικων πλοιων. Το ακροστόλιον τουτο εξετεθη εν τη Πανιονιω αναδρομικη εκθεσει παρα της Κομ. Θηρεσιας Θεοτοκη-Κοντη".
- η φωτογραφία είναι παλαιότερη της εκδόσεως του βιβλίου και λανθασμένα αναφέρεται πως κρατούσε ποιμαντική ράβδο στο αριστερό χέρι. Πηγή αυτής της σύγχυσης ίσως είναι η φωτό στην έκθεση του Σπ. Θεοτόκη στην οποία φαίνονται δυο εκθέματα δεξιά κι αριστερά του ακροστολίου που παραπέμπουν σε ράβδο, δεν έχουν σχέση όμως με το ακροστόλιο. Με μια πιο προσεκτική παρατήρηση φαίνεται, το Ευαγγέλιο στο αριστερό του χέρι.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου