Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝΑΣ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ (ΤΣΙΡΙΓΟΤΟ) 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΩΝΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ (2013) - «Μύρον εύοσμον, Μύρων εδείχθης»

Με λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους κόσμου εόρτασε η ακριτική προς Νότον νήσος των Αντικυθήρων τον έφορο, πολιούχο και προστάτη της Ιερομάρτυρα Άγιο Μύρωνα τον Θαυματουργό, στο ομώνυμο Μοναστήρι του Αγίου στο ιστορικό νησάκι.

Με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ τελέστηκε αφ΄ εσπέρας ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου. Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και ωμίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα σχετικά με τα μαρτύρια του Αγ. Μύρωνος και με την τιμή που πρέπει να αποδίδεται στη σεπτή ιερομαρτυρική μορφή του Αγ. Μύρωνος. Επακολούθησε το παραδοσιακό εόρτιο κέρασμα και κρητικό γλέντι στην αυλή του Ναού.


Όλο το εκκλησίασμα πέρασε κάτω από την εικόνα του Αγίου όπως απαιτεί το έθιμο εδώ και αιώνες και στη συνέχεια παρατέθηκε η καθιερωμένη εόρτια τράπεζα με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων κρητικής μουσικής, υπομιμνήσκοντας την άμεση σχέση των Αντικυθήρων με τη γειτονική Κρήτη καθώς την εικόνα του Αγίου Μύρωνος βρήκαν Κρήτες από την περιοχή της Κισσάμου και έτσι εποικίστηκε το νησί προ αιώνων.
πηγή: tsirigofm

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου