Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΑΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΕΓΚΡΕΜΝΟΣ ΚΥΘΗΡΑ της Ελένης Χάρου

ΑΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΕΓΚΡΕΜΝΟΣ
28 και 29 Αυγούστου, πανηγυρίζει μεταξύ άλλων και το προσκύνημα του Εγκρεμνού στα Κύθηρα.
- Σ'ένα απότομο μεγαλειώδη γκρεμνό πάνω από το Καψάλι σε μιά μαγευτική τοποθεσία με φασκομηλιές, σεμπρεβίβες και φυτά κάπαρης, βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
- Το προσκύνημα είναι παμπάλαιο και μια αρχαία παράδοση του Κυθηραϊκού λαού, την οποία αναφέρουν οι περιηγητές του 18ου και 19ου αι. λέει ότι εδώ διέμεινε για ένα διάστημα ο Ιωάννης ο Θεολόγος προερχόμενος από τη Ρώμη και εδώ ενεπνεύσθη την Αποκάλυψη, η οποία εγράφη στην Πάτμο. 
-Το σπήλαιο μήκους 27 μέτρων αποτελείται από 2 χώρους. Στον πρώτο είναι διαμορφωμένος ο κυρίως ναός και στο δεύτερο είναι η συνέχεια του σπηλαίου με πήλινες λεκάνες που μαζεύουν το νερό που στάζει από την οροφή του σπηλαίου. Στο συγκρότημα υπάρχει ξενώνας που υπολογίζεται ότι χτίστηκε προ 500 ετών, καθώς και μικρά ερειπωμένα κελάκια που κάποτε έμεναν 5-6 καλόγηροι. 
-


Το μνημείο ανακαινίστηκε το 1725 και από την εποχή της Βενετοκρατίας ανήκε με όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο δημόσιο (jus patronato di sua serenita) Η Εικόνα του Βαπτιστή είναι έργο του σπουδαίου Κρητικού ζωγράφου Άγγελου Ακοτάντου του 15ου αι. αφιέρωμα του επίσης Κρητικού Πέτρου Καστροφύλακα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου