Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑ του Θόδωρου Βίνου

Στις 7 Οκτωβρίου του 1571 οι ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις σταματήσαν τον οθωμανικό στόλο, η γνωστή ναυμαχία των Εχινάδων νήσων . (Η  ονομασία της προήλθε, όχι από την πόλη της Ναυπάκτου αλλά από την ονομασία (θέση) του Κόλπου που έγινε η ναυμαχία, επειδή τότε ολόκληρος ο Κόλπος λεγόταν από τους Ενετούς "Κόλπος της Ναυπάκτου". 
Από την Κέρκυρα ξεκινήσαν , στην Κέρκυρα γιόρτασαν τα επινίκια, στην Κέρκυρα έθαψαν τους νεκρούς τους. 
Στην Anuntziata τους καθολικούς στο δόγμα και τους ορθόδοξους στον ιερό ναό San Nicolo dei Vecchi . Εδώ έμεινε ο Don Miguel de Cervantes y Saavedra ( Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα ) έμενε στα κελιά της Anunntziata τα οποία υπάρχουν έως σήμερα , δυστυχώς σαν πολιτισμένος λαός οι Νέο Κερκυραίοι σήμερα τα έχουν μετατρέψει σε τουριστικά κάτω από το ετοιμόρροπο καμπαναριό της Anunntziata . 
Οι Κερκυραίοι καπετάνιοι ήταν, ο Χαλικιόπουλος, ο Κοντόκαλης, ο Κοκκίνης καί ο Πέτρος Μπουας, άξιοι τέκνα της Κερκυραίικης γης . 
Ο Πέτρος Μπουας αιχμαλωτίστηκε οι Τούρκοι τον έγδαραν ζωντανό . 
Δυστυχώς καμία εορτή δεν θα γίνει για αυτό το γεγονός ...εδώ στο νησί μας . Θα γίνουν όμως εκδηλώσεις στην Ναύπακτο που δεν έγινε τίποτα απολύτως εκμεταλευόμενοι μόνο το όνομα ... 
Πριν κάποια χρόνια ο γράφων και η διαχειριστική ομάδα της save Anunntziata τοποθετήσαμε πινακίδα στο ετοιμόρροπο καμπαναριό και ενημερώναμε τους συμπολίτες μας πως εδώ έμενε ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα ! 
Δυστυχώς κάποιοι την κατέβασαν ...
  ''Κερκυραίοι μην ξεχνάτε την 7 Οκτωβρίου του 1571 ''
εργο του Δαμασκηνού για την ναυμαχία
στην Κέρκυρα

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια Θεόδωρε για την ανάρτηση,κανονικά έπρεπε και στην Κέρκυρα να εορτάζεται με λαμπρότητα και σχετικές ιστορικές ημερίδες. Ήταν η πρώτη νίκη των Χριστιανικών δυνάμεων κατά της ημισελήνου,από τότε και μετά άρχισε η παρακμή του μουσουλμανικού επεκτατισμού προς την δύση,με πρώτο δείγμα την σθεναρή αντίσταση του παλαιού φρουρίου της Κέρκυρας στις δυνάμεις του Σουλεϊμάν λίγα χρόνια πιο πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή