Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΔΑΧΤΗΚΑΜΕ της Δημήτριας Φωκά


Το πολυτιμότερο σύμβολο κάθε έθνους ,είναι όπως όλοι γνωρίζουμε η σημαία του, ένα κομμάτι πανί με διαφορετικά χρώματα ,εμβλήματα και σύμβολα για κάθε λαό .
Το πολυτιμότερο λάφυρο σε μια μάχη από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα ήταν και είναι η αρπαγή κι η καταστροφή της σημαίας του εχθρού.
Στη σημαία ορκίζονται πίστη στην πατρίδα,για την σημαία πολεμάνε και σκοτώνονται οι άνθρωποι, για την ανάρτηση σημαίας τους αγωνίζονται οι αθλητές,κι εμείς νοιώθουμε ρίγη συγκίνησης κι εθνικής υπερηφάνειας και περισσότερο πατριώτες όταν την βλέπουμε να κυματίζει, εξοργιζόμαστε και θλιβόμαστε όταν αλλοεθνείς κι αλλόθρησκοι μας την καταστρέφουν. …
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για την πρώτη ελληνική σημαία οι πληροφορίες που βρίσκω είναι ότι η πρώτη ελληνική σημαία είναι εκείνη που , σχεδιάστηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε το 1807 στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας στη Σκιάθο. Σ' αυτή ο Νήφων όρκισε τους οπλαρχηγούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη και πολλούς άλλους, μετά από μεγάλη σύσκεψη που έκαναν στο Μοναστήρι για να καταστρώσουν το σχέδιο δράσης τους.
Εδώ είναι που θυμώνω όμως..όχι φωνάζουν όλα μαζί τα επτανησιακά μου κύτταρα, δεν είναι αυτή η πρώτη ελληνική σημαία.
Η πρώτη ελληνική σημαία ,είναι αυτή της Επτανήσου Πολιτείας με τον Ενετικό Λέοντα σε γαλάζιο φόντο που θυμίζει τις Ενετικές μας παραδόσεις ,που κρατά κλειστό Ευαγγέλιο με σταυρό και ημερομηνία το 1800,και γύρω του 7 ακτινωτά βέλη που συμβολίζουν τα επτά νησιά του κράτους και τον ομοσπονδικό χαρακτήρα του κράτους.Αυτή την σημαία ευλόγησε ο Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη όταν την πήγαν εκεί ο Αντώνιος Μαρία Καποδίστριας κι ο Νικόλαος Δεσύλλας Σιγούρος,σε μια πομπώδη ιεροτελεστία, επαινώντας την ίδρυση του νέου κράτους κι όταν οι απεσταλμένοι μας επιβιβάστηκαν στο πλοίο για την επιστροφή τους,τα αγκυροβολημένα ρωσικά κι αγγλικά πλοία χαιρετούσαν την σημαία μας με κανονιοβολισμούς καθώς το πλοίο διέσχιζε τον Κεράτιο κόλπο.
Η Επτάνησος Πολιτεία (Ιταλικά: Repubblica Settinsulare), υπήρξε από τις 21 Μαρτίου 1800 έως τις 8 Ιουλίου 1807 το πρώτο «ανεξάρτητο»Ελληνικό κράτος που δημιουργήθηκε τρεισήμισι αιώνες μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς το 1453.Η επίσημη έπαρση της σημαίας της Επτανήσου Πολιτείας έγινε στην Κέρκυρα στις 1(13)/Ιανουαρίου του 1801.
Αυτή την σημαία πολλοί Επτανήσιοι την γνωρίσαμε πρόσφατα,γιατί απλούστατα το ελληνικό κράτος θεώρησε μάλλον περιττό να μας διδάξει τα όσα είχε καταρθώσει μέχρι τότε ο επτανησιακός πολιτισμός .Με την Ένωση το προικισμένο παιδί δυστυχώς αφομοιώθηκε από την μετριότητα της μητέρας Ελλάδας.Μένει λοιπόν σε μας να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας και τους γύρω μας τη γνώση για την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας.Δεν είναι ξένη η σημαία με το λιοντάρι,είναι κομμάτι της ιστορίας μας και πρέπει να το προβάλλουμε και να νιώθουμε περήφανοι γι’αυτό

2 σχόλια: