Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΕΠΙ ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑΣ

Φλαγγίνειος Σχολή Βενετίας
νυν Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών
και Μεταβυζαντινών Σπουδών
Από το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα η Βενετική Δημοκρατία επέτρεψε την δημιουργία δημόσιων σχολείων στα τρία μεγαλύτερα νησιά,Κέρκυρα,Κεφαλληνία.Ζάκυνθο των οποίων η λειτουργία βάραινε αποκλειστικά τα κοινοτικά ταμεία.Ηταν δηλαδή κοινοτική και όχι δημόσια εκπαίδευση.
Από το 1535 λοιπόν έως το 1797,στην Κέρκυρα υπήρχαν δύο δάσκαλοι,ένας για τα Ελληνικά και ένας για τα Λατινικά.Στα άλλα δύο νησιά υπήρχε ένας δάσκαλος.
Η προνομιακή μεταχείρηση της Κέρκυρας έναντι των άλλων,οφείλεται στο γεγονός ότι εκεί
υπήρχε η έδρα του Γενικού Προβλεπτή και στάθμευαν μεγάλες στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις.
Βέβαια η Καθολική εκκλησία παρενέβαινε κ ενοχλούσε όσο μπορούσε αλλά πολλά-πολλά δεν μπορούσε  να κάνει γιατί μην ξεχνάμε ότι οι Βενετοί είχαν απαγορεύσει την δράση των Ιησουιτών μοναχών στις κτήσεις της.
Ετσι έχουμε την τελική συγκατάθεση για την λειτουργία των τριών αυτών σχολείων μετά την επικύρωση από τον Πάπα.Στις περισσότερες όμως αντιπαραθέσεις πρέπει να τονιστεί ότι η Βενετία παρενέβαινε υπέρ των ορθοδόξων.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει δημόσια εκπαίδευση στα Επτάνησα δεν θα το δούμε
σαν αντιμετώπιση των Βενετών στα νησιά,αλλά σαν γενικότερο κλίμα της εποχής πανευρωπαϊκά.
Η στοιχειώδης εκπαίδευση παρέχεται σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο από κοινοτικά,ενοριακά και από μοναστηριακά σχολεία.Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρέχεται από ιδιωτικά ,εκκλησιαστικά και ηγεμονικά σχολεία.
Πάντως να ξέρουμε ότι η φιλομάθεια δεν ήταν αναπτυγμένη ούτε στις τάξεις των ευγενών.Ο Διον.Ρώμας αναφέρει στον ''Περίπλου'' του,ότι υπήρχε φοβερή αγραμματοσύνη στην τάξη αυτή.
Ενα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η δουκική απόφαση του 1407 όπου σύμφωνα με αυτήν οι Βενετοί υπήκοοι υποχρεούνταν να φοιτούν μόνο στο πανεπιστήμιο της βενετοκρατούμενης Πάντοβας.
Βέβαια και εδώ υπήρξε συν τω χρόνω χαλάρωση της απόφασης.Ετσι στο Ελληνικό Κολλέγιο της Ρώμης όπου επιχειρείται και προσηλυτισμός των ορθοδόξων,στον καθολικισμό,από το 1576 έως το 1700 έχουν φοιτήσει συνολικά 20 Κερκυραίοι,35 Ζακυνθινοί, 18 Κεφαλονίτες,2 Κυθήριοι και 1 Λευκάδιος.
Στην Κέρκυρα λειτούργησε από το 1733 έως το 1797 ναυτική σχολή για την εκπαίδευση στελεχών του εμπορικού και πολεμικού ναυτικού της Βενετίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου