Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟ της Ελένης Χάρου

Ο χερόμυλος, ως μουσειακό κομμάτι πλέον. Εδώ καθιστές οι γυναίκες άλεθαν τα δημητριακά
Ένα ωραίο και πολύ νόστιμο Κυθηραϊκό πιάτο του καλοκαιριού είναι οι μελιτζάνες με ξινόχοντρο. Και πρώτα πρώτα για να παρασκευάσομε τον ξινόχοντρο, αλέθομε στο χερόμυλο σιτάρι και το βράζομε με γάλα μερικών ημερών, ώστε να είναι ξινισμένο. Το ανακατεύομε σιγά σιγά, ώσπου να πήξει και να γίνει σαν κρέμα. Την κρέμα αυτή τη σερβίρομε σε πιατέλες, τη σκεπάζομε με τούλι και την αφήνομε στον ήλιο να στεγνώσει. Όταν στεγνώσει την κόβομε μικρά κομματάκια και την εκθέτομε ξανά στον ήλιο, ώστε να ξεραθεί τελείως. Αφού ξεραθεί, τη χρησιμοποιούμε στα φαγητά μαζί με μελιτζάνες, στην πίτα (καλισούνα) κ.α. Οι μελιτζάνες με ξινόχοντρο γίνονται ως εξής:
ΥΛΙΚΑ
Ι κιλό μελιτζάνες
5 ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3 φρέσκα κρεμμύδια
2-σκελίδες σκόρδο
1 φλυτζάνι λάδι
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά ζάχαρι
100 γρ. ξινόχοντρο
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σωτάρομε με το λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνομε τις μελιτζάνες κομμένες σε φέτες να μαλακώσουν λίγο. Σβήνομε με το κρασί, προσθέτομε τις ντομάτες, τον ξινόχοντρο και τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτομε 2 ποτήρια νερό και μαγειρεύομε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου