Μπαρμπαρόφυλλα
Τα φύλλα αυτού του δέντρου τα χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στην Κέρκυρα για να ψήσουν στον ξυλόφουρνο το ψωμί,ώστε να μην ακουμπάει πάνω στις στάχτες.Κατά μια ερμηνεία,λόγω των φύλλων αυτών,το ψωμί από καλαμπόκι λεγόταν Μπαρμπαρέλα.
ο επίσης Κερυραίος Μάκης Χανδρινός προσέθεσε τα εξής στο κείμενο:
Στην Κέρκυρα λέγεται κοκκυκιά ή κουτσουπιά . Οντως τα φύλλα της, είχαν αυτή την χρήση αφού τα είχαν ξεράνει στον ήλιο και τα κρατούσαν αρμαθιές περασμένα σε κλωστή.Πριν την χρήση τα μούλιαζαν σε λίγο νερό και επάνω έψηναν το ψωμί η ή την αγινοκουλούρα.Ως προς το όνομα ο αραβόσιτος έδωσε το όνομα,διότι το αραβικό σιτάρι(αραβίτος-καλαμπόκι)ήταν από την Μπαρμπαριά δηλαδή την αραπιά.
Τα φύλλα αυτού του δέντρου τα χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στην Κέρκυρα για να ψήσουν στον ξυλόφουρνο το ψωμί,ώστε να μην ακουμπάει πάνω στις στάχτες.Κατά μια ερμηνεία,λόγω των φύλλων αυτών,το ψωμί από καλαμπόκι λεγόταν Μπαρμπαρέλα.
ο επίσης Κερυραίος Μάκης Χανδρινός προσέθεσε τα εξής στο κείμενο:
Στην Κέρκυρα λέγεται κοκκυκιά ή κουτσουπιά . Οντως τα φύλλα της, είχαν αυτή την χρήση αφού τα είχαν ξεράνει στον ήλιο και τα κρατούσαν αρμαθιές περασμένα σε κλωστή.Πριν την χρήση τα μούλιαζαν σε λίγο νερό και επάνω έψηναν το ψωμί η ή την αγινοκουλούρα.Ως προς το όνομα ο αραβόσιτος έδωσε το όνομα,διότι το αραβικό σιτάρι(αραβίτος-καλαμπόκι)ήταν από την Μπαρμπαριά δηλαδή την αραπιά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου