Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

''ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΖΕΡΒΟΣ'' ΕΝΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Ψάχνοντας για την ζωή του Κεφαλονίτη αυτού,αισθάνθηκα μια μεγάλη χαρά και ευθύνη.Ελπίζω να σας κατατοπίσω πλήρως με όσα θα διαβάσετε παρακάτω.

Ο Ζερβός γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1889 και μετανάστευσε με τους γονείς του πρώτα στην Αλεξάνδρεια και μετέπειτα στην Μασσαλία. Σπουδάζοντας στο Παρίσι άρχισε να γραφει για το περιοδικόL’Art d’aujourd ’hui.
____________________

 Υπήρξε φιλόσοφος, εκδότης και κριτικός τέχνης, που άσκησε καθοριστική επίδραση στη ζωή της τέχνης στη Γαλλία για περίπου μισόν αιώνα. Ίδρυσε και διηύθυνε το περιοδικό "Cahiers d' Art" ("Τετράδια Τέχνης", 1926-1960), και τον αντίστοιχο εκδοτικό οίκο, στην οδό rue du Dragon 14, στο Saint-Germain-des-Pres, στο Παρίσι, με το οποίο συνεργάστηκαν οι Jean Cassou, Elie Faure, E. Teriade, κ.ά.. Το 1932 παντρεύτηκε την Yvonne Marion. Δύο χρόνια αργότερα, ο εκδοτικός οίκος άρχισε να λειτουργεί και σαν γκαλερί, όπου σημαντικοί καλλιτέχνες εξέθεσαν τα έργα τους. Ο Christian Zervos υπήρξε φανατικός υποστηρικτής του Πικάσο, μέσα από τα "Cahiers d' Art", και μετά το 1932 άρχισε να εκδίδει catalogues raisonnes με τα έργα του μεγάλου ζωγράφου, οι οποίοι έφτασαν τους 33 τόμους (22 κατά τη διάρκεια της ζωής του και 11 μετά το θάνατό του -ο τελευταίος εκδόθηκε το 1978). Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, το ζεύγος Zervos φιλοξένησε περιστασιακά στο σπίτι του στο Vezelay καλλιτέχνες όπως οι Fernand Leger, Le Corbusier, Paul Eluard, Rene Char, κ.ά. Ο τάφος του ζεύγους βρίσκεται σήμερα στο ίδιο μικρό χωριό, όπου δημιουργήθηκε το Fondation Zervos και το ομώνυμο μουσείο (στο κτίριο Romain Rolland, www.musee-zervos.fr), με μια σημαντική συλλογή έργων μοντέρνας τέχνης.

-Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ζερβός ανέστειλε την εκδοτική του δραστηριότητα και οι εγκαταστάσεις του περιοδικού χρησιμοποιήθηκαν ως έδρα του γαλλικού αντιστασιακού Τύπου. Εκτός των άλλων, το 1936, ο Ζερβός έσωσε από το καθεστώς του Φράνκο έργα της ισπανικής πρωτοπορίας, ενώ ήταν ανάμεσα στους πρωτεργάτες της πρότασης να σταλούν στην Ελλάδα 46 έργα τέχνης με σπουδαίες υπογραφές, ως φόρος τιμής στους Ελληνες που αντιστάθηκαν γενναία κατά των Γερμανών.

η Βουργουνδία(Bourgogne) στο κέντρο της Γαλλίας όπου στο κέντρο της,  βρίσκεται
η κοινότητα Vezelay γνωστή για την εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής που είναι μνημείο
προστατευόμενο από την UNESCO και τα κρασιά της
Ο Κριστιάν Ζερβός πέθανε στο Παρίσι το 1970
το μουσείο που φιλοξενείται στο σπίτι του Romain Rolland



Πηγή: iefimerida.gr   biblionet.gr   wikipedia
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου