Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Το Τσιριγότο το νοτιότερο άκρο του Ιονίου τόξου, τιμάει στις 17 Αυγούστου τον πολιούχο του, τον Αγιο Μύρωνα. 
Καταγόταν από την Κορινθία,όπου και είχε γίνει ιερέας. Βρισκόμαστε περίπου στο 250μ.Χ. επί Δεκίου αυτοκράτορα,όπου και γίνονται οι μεγάλοι διωγμοί των Χριστιανών.Κατά την λειτουργία των Χριστουγέννων εισέβαλαν στον Ναό, Ρωμαίοι με επικεφαλής τον ανθύπατο/έπαρχο Αχαϊας, Αντίπατρο.
Χαρακτηριστική είναι η κατηγορία του Αγίου Μύρωνα προς τον Ρωμαίο διοικητή που τον είχε φυλακίσει,οπότε τον αποκάλεσε ''λύκο άρπαγα''. Οταν ο Ρωμαίος διοικητής ζήτησε από τον Αγιο να αλλαξοπιστήσει προκειμένου να ελευθερώσει το ''ποίμνιό'' του, οι ίδιοι οι πιστοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά,λέγοντας ότι δεν θα χάσει ο πνευματικός πατέρας μας,την ψυχή του για να ζήσουν λίγο παραπάνω τα σαρκία μας!!!
Μετά από βασανιστήρια,αποκεφαλίστηκε. Τμήμα του λειψάνου του βρίσκεται στην Μονή Κύκκου στην Κύπρο.
Στα χρόνια της Ενετοκρατίας όταν το νησί ήταν έρημο,πήγαιναν Κρήτες κυνηγοί.
 Κάποτε δύο κυνηγοί είδαν να βγαίνει ένα αγριοκάτσικο από μια συστάδα θάμνων. Εκεί όταν πήγαν να πιούν νερό-γιατί το κεφάλι του αγριοκάτσικου ήταν βρεγμένο-βρήκαν εικόνα του Αγίου Μύρωνα οπότε και έχτισαν εικονοστάσι προς τιμήν του.
Μετά από μήνες όταν ξαναπήγαν στο νησί με σκοπό να χτίσουν Ναό,δεν βρήκαν εκεί την εικόνα,αλλά 300 μέτρα μακρύτερα.
Με αφορμή την θέση αυτή,έχτισαν στο σημείο αυτό Ναό σύμφωνα με την θέληση του Αγίου όπως υπέθεσαν και άρχισε ο εποικισμός του νησιού από Κρήτες.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου