Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΜΑΡΙΔΑΚΙ ΣΤΟ ΝΤΑΒΑ επιμέλεια από Ενωση των Απανταχού Ιθακησίων

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΘΙΑΚΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!
 Γεύσεις, μνήμες, μυρωδιές.... "Καθώς γράφω για τη Θιακιά παραδοσιακή κουζίνα ανακαλύπτω τη φρονιμάδα και το μεράκι της νόνας μου..." σημειώνει ο γιατρός κ. Μιχάλης Π. Μαγουλάς, καλοφαγάς και απόγονος σπουδαίων μαγειρισσών... "Μαριδάκι στο νταβά", λοιπόν, από την "Παραδοσιακή Κουζίνα της Ιθάκης"!!!

Για 4 άτομα: ένα κιλό μαριδάκι, μερικές τομάτες ψιλοκομμένες, 4 δόντια σκόρδο κομμένα κατά μήκος, φρέσκια ρίγανη και λάδι. Πλένουμε, στραγγίζουμε, αλατίζουμε και αφήνουμε για δυο ώρες σε σουρωτήρι στο φυγείο (με πιάτο αποκάτω!) να πιάσει το αλάτι και να στραγγίσoυν το νερό τους. Σε στρογγυλό ταψάκι βάζουμε τις φρέσκιες ψιλοκομμένες τομάτες, το σκόρδο και το λάδι και ανακατεύουμε μέσα πολύ καλά τα ψαράκια. Βάζουμε δυο φούντες ρίγανη από πάνω – όχι μέσα γιατί πικρίζει και μαυρίζει το φαγητό - και ψήνουμε στους 200-250 βαθμούς για μιάμιση περίπου ώρα. Αφαιρούμε τη ρίγανη και σερβίρουμε με αγριόχορτα βραστά, ζεστό ψωμί και άσπρο κρασί.

Στο Θιάκι το πιάτο αυτό παραδοσιακά φτιάχνεται χωρίς τοματοπελτέ και μαϊντανό, υλικά του Κεφαλονίτικου μπουργέτου και μπορεί να γίνει επίσης με γόνο και αθερίνo.
 Καλοφάγωτο!!!
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου