Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ επιμέλεια ανάρτησης Τατιάνα Καρύδη

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η απόφαση για τη δημιουργία νέου Δημοτικού Θεάτρου ελήφθη το 1885, επί δημαρχίας Γεωργίου Θεοτόκη. Η ανέγερσή του άρχισε το 1893 επί δημαρχίας Μιχαήλ Θεοτόκη. Λόγω του μεγάλου κόστους το έργο ολοκληρώθηκε το 1902 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Conrado Pergolesi ο οποίος χρησιμοποίησε σαν πρότυπο το κτίριο της «Σκάλας του Μιλάνου». Είχε ύψος 39 μέτρα ! Το Δημοτικό Θέατρο διέθετε 64 θεωρεία Κάθε θεωρείο διέθετε ιδιαίτερο σαλονάκι με τουαλέτα, μικρό διαμέρισμα με βαρύτιμους καθρέπτες και παραπέτασμα και αποκλειστικά δικό του φωτισμό από γκάζι. Εθεωρείτο ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Η έναρξη των παραστάσεων του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας έγινε στις 7 Δεκεμβρίου 1902 με τον "Lohengrin" του Wagner. Δυστυχώς το Δημοτικό θέατρο έπαψε να υπάρχει τη νύχτα της 13ης προς 14ης Σεπτεμβρίου 1943, νύχτα εμπρησμού της πόλεως της Κέρκυρας από τους Γερμανούς. 
Δυστυχώς στη μεταπολεμική περίοδο το κατεστραμμένο κτίριο θεωρήθηκε από τον κερκυραίο αρχιτέκτονα Ιωάννη Κόλλα και τους πολιτικούς μηχανικούς Γεώργιο Λινάρδο και Ρένο Παϊπέτη, ότι "δεν έχει ουδεμία αρχιτεκτονική και ιστορική αξία". Η γνωμοδότησή τους ανακοινώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων, με Δήμαρχο τότε τον Σταμάτη Δεσύλλα, το οποίο στη συνεδρίασή του της 31ης Μαρτίου 1952, αποφάσισε ομόφωνα την κατεδάφιση του Δημοτικού Θεάτρου. Το Θέατρο κατεδαφίστηκε παρά τις έντονες διαμαρτυρίες πολλών Κερκυραίων, που έφθασαν μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων.

-Στη συνέχεια ονομάστηκε και δρόμος προς....τιμήν!!! του Σταματίου Δεσύλλα.....!!! Αυτή την Παθολογία ποιός μπορεί να την εξηγήσει;;
corfu old photos
πληροφορίες κειμένου από την σελίδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κερκύρας
Categories:

2 σχόλια:

  1. Κάτι πρέπει να μας διδάξει η ιστορία ώστε η εμπειρία αντί να περνά χωρίς ανακλαστικά και χωρίς ίχνη σ ένα ασυνείδητο που μοιάζει με κινούμενη άμμο, να καταγράφεται με την έννοια να διοχετεύεται σε συγκεκριμένες επανορθωτικές σ όποιο βαθμό ενέργειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι οι ίδιοι που κατεδάφισαν την Μεγαλοπρεπή Πύλη (Πόρτα Ριάλα) είναι οι ίδιοι που σήμερα ζητάνε να κτίσουν στο Προμαχώνα του Αγίου Αθανασίου (Όαση)..
    Είναι οι καταστροφείς της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου που μετά τους τιμάμε, αφήνοντας στην αφάνεια πραγματικούς ήρωες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή