Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

''ΟΣΙΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗΣ'' 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ από την Ελένη Χάρου

O ΟΣΙΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ
Ο Όσιος Άνθιμος Κουρούκλης από το Ληξούρι της Κεφαλληνίας (1727-1782) είναι ο τυφλός ιεραπόστολος του Αιγαίου, που έδρασε κατά το 18ο αι. παράλληλα με το μεγάλο δάσκαλο του Γένους, Κοσμά τον Αιτωλό.
 Ο Όσιος Άνθιμος πραγματοποίησε 3 ιεραποστολικές περιοδείες στα νησιά του Αιγαίου, όπου ίδρυσε, ή ανακαίνισε και αναδιοργάνωσε μονές. 
Στα Κύθηρα ήρθε το 1773, όπου μόνασε για κάποιο διάστημα στον Άγιο Γιάννη στις Αγριολίες, ένα παλιό ανδρικό μοναστηράκι, το οποίο μαρτυρείται στη διαθήκη του Κοσμά Λευθέρη το 1586. Πιθανόν να οδηγήθηκε εκεί, διότι υπήρχε βήμα του Αγίου Γερασίμου, προστάτη της Κεφαλληνίας και μεγάλη εικόνα του Αγίου, αφιέρωμα του ιερομονάχου Γερασίμου Δαρμάρου κατά το 1753. 
Φαίνεται ότι ο Άνθιμος αναδιοργάνωσε και ανακαίνισε τη μονή, της οποίας θεωρείται ο νέος κτήτωρ και κάθε χρόνο γιορτάζεται η μνήμη του εκεί στις 4 Σεπτεμβρίου.
 Το 1783 ηγούμενος αναφέρεται ο παπα Αντώνιος Λευθέρης και τo 1827 μένει εκεί κοντά ο παπα Ιωάννης Λευθέρης ποτέ Μανώλη Κοντό, ο οποίος στη διαθήκη του αφήνει την εκκλησία στο γιο του Παναγιώτη. Μέχρι σήμερα το όνομα της οικογένειας Λευθέρη είναι συνδεδεμένο με το μοναστηράκι αυτό, στο οποίο την παραμονή γίνεται πανηγυρικός εσπερινός και ανήμερα θεία λειτουργία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου