Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Το 1898 στις 10 Σεπτεμβρίου,δολοφονήθηκε η αυτοκράτειρα Σίσσυ.Ενα εμβληματικό πρόσωπο παγκόσμιας ακτινοβολίας,που δυστυχώς η Κέρκυρα δεν έχει αξιοποιήσει τουριστικά όσο θα έπρεπε.
Στην Βιέννη η αξιοποίηση-τουριστική εκμετάλευση-είναι φοβερή!
Στην μνήμη της αφιερώνω αυτό το μικρό κομμάτι από την πρώτη επίσκεψή της,στο νησί των Φαιάκων!Τις 23 Ιουνίου του 1861 ο Φραγκίσκος Ιωσήφ συνοδεύει την αυτοκράτειρα στην Τεργέστη.Από εκεί μαζί με τον πατέρα της φεύγει κατ'ευθείαν με το πολεμικό ''Ελισσάβετ'' και φτάνει στην Κέρκυρα στις 27 Ιουνίου.
Η Κέρκυρα εκείνη την εποχή βρισκόταν υπό αγγλική κυριαρχία.Ο Αγγλος Αρμοστής θέτει αμέσως στην διάθεσίν της τα Ανάκτορα της πόλεως και την εξοχική του έπαυλιν,το Mon Repos.Μαζί με την έπαυλιν διατίθεται και το παρακείμενο αγροκήπιο του Επάρχου Ηλία Βασιλάκη.
Ο Αρμοστής για να μην ενοχλείται η αυτοκράτειρα σταματά τους κανονιοβολισμούς που ανήγγελαν την δύση και την ανατολήν.Ο Κερκυραϊκός λαός παρόλο που δεν συμπαθούσε την Αυστρία γιατί αντιτασσόταν τότε στα εθνικά μας δίκαια,αισθάνθηκε χαρά και υπερηφάνεια για την επιλογή της Ελισσάβετ.
Οι Κερκυραίοι βουλευτές υπέβαλλαν θερμές ευχές.Ο Νικόλαος Δηλεός δημοσίευσε σε εφημερίδα μακρόστιχο ποίημα που μελοποίησε ο Σπυρίδων Ξύνδας και απεστάλη στην αυτοκράτειρα που τους ευχαρίστησε θερμά.Οι περίπατοι γίνονταν όλο και μακρύτεροι και πολλές φορές πήγαινε με τα πόδια μέχρι το Κανόνι.
Μερικές φορές παρακολούθησε παραστάσεις στο Σαν Τζάκομο σαν απλός θεατής.Σε μια από τις εκδρομές της, πέρασε με το αμάξι της έξω από το αγρόκτημα του Πέτρου Βράϊλα Αρμένη,κατέβηκε και το επισκέφτηκε.Μετά από 30 χρόνια έμελλε να χτίσει εκεί το Αχίλλειον της.
Πληροφορίες επήρα από το βιβλίο ''Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ'' του Περικλή Μεϊντάνη


Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου