Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΧΩΜΙΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΣ Ο ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ



-Γεννήθηκε στο χωριό Πηγαδάκια Ζακύνθου το 1508 ή στα 1480.
Η κουρά του ως μοναχού έγινε στην μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών,εκεί μάλιστα κοιμήθηκε στα 1553.
Αναφέρεται ως θεολόγος διακεκριμένος και ένας από τους επιφανέστερους λογίους της εποχής της τουρκοκρατίας. Πραγματικά γύριζε όλη την Ελλάδα κρατώντας στο ένα χέρι τον σταυρό και στο άλλο την γραφίδα του, σαν φραγγέλιο για τα κακώς κείμενα.Διέσωσε πολλά λαογραφικά στοιχεία των περιοχών στις οποίες περιόδευε.Θεωρείται γι'αυτόν τον λόγο ο πρόδρομος της σημερινής λαογραφίας.
''Γενικά όλα του βρωμάγανε και όλα του μυρίζανε'' όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Διον.Ρώμας,σχολιάζοντας τους πάντες και τα πάντα.
Συγκεκριμένα καυτηρίαζε  τους καλόγερους που έκαναν ζητείες για τα μοναστήρια τους.
Υπήρξε ζηλωτής της ορθοδοξίας και ο βίος του ήταν λιτός και ρακένδυτος.Υπήρξε μέγας εχθρός του Κερκυραίου Ιωαννίκιου Καρτάνου για το έργο του τελευταίου ''Το άνθος και το αναγκαίον της Παλαιάς και Νέας Διαθήκης''.
-
Πληροφορίες από την Ζακυνθινή φιλίστορα Καίτη Λυμούρη:
Στο τέλος της ζωής του, ο Παχώμιος ανέδειξε τον εαυτόν του σε αληθή μοναχό. Πέθανε φτωχός με μόνο δυο χιώτικα φλουριά, δυο ράσα και δυο έργα εκκλησιαστικών συγγραφέων του Η’ αιώνος, όπως του Γερμανού Αρχιεπισκόπου Κων/πόλεως (715-806). Η συγγραφική δραστηριότητα του Ρουσάνου αρχίζει το 1529 και σύμφωνα με αυτόγραφο σημείωμά του, ως το 1540 είχε γράψει στην Μονή Ιβήρων έντεκα χειρόγραφα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου