Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΑΥΑΡΧΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΟΥΖΑΚΩΦΌπως έχει ήδη ανακοινωθεί, την ερχόμενη Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013, τιμάται στη Ζάκυνθο ο Ρώσος Ναύαρχος Θεόδωρος Ουσακώφ (Фёдор Фёдорович Ушако́в1745-2/14.10.1817), ο οποίος εσχάτως έχει αγιοκαταταγεί από το Πατριαρχείο Μόσχας και πάσης Ρωσίας, δε μνήμη του εορτάζεται την 15η Οκτωβρίου, με το νέο ημερολόγιο.

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, ο Ουσακώφ, ως διοικητής Ζακύνθου επί της Ρωσοτουρκικής Κατοχής, συνέβαλε τα μέγιστα στην απεμπλοκή των Ιονίων Νήσων από τους Φράγκους το 1800 και ύστερα στην δημιουργία της Επτανησιακής Πολιτείας. Ο ιστορικός Ντίνος Κονόμος αναφέρει ότι ο Ουσακώφ, "σε μιαν επίσκεψή του στη Ζάκυνθο, με τη ρωσική ναυαρχίδα Άγιος Παύλος, έλαβε από τους γαλαντόμους προέδρους του Νησιού, μέσα σε πανηγυρικές εκδηλώσεις των ντόπιων, ένα τιμητικό χρυσό σπαθί (31 Ιουλίου 1800)" [Ντίνου Κονόμου, Ζάκυνθος Πεντακόσια Χρόνια (1478-1978), Αθήνα 1983, τ. 3 Πολιτική Ιστορία (τευχ. β΄ 1800-1815), 14].

Η τιμή προς τον Άγιο Ναύαρχο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΧΙΙ Διεθνούς Κοινωνικού Φόρουμ "Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά". Σύμφωνα με τους Ρώσους διοργανωτές, το φόρουμ αποτελεί μείζονος σημασίας έργο στον τομέα της λαϊκής (μη κυβερνητικής) διπλωματίας, του διαλόγου μεταξύ των λαών και των πολιτισμικών ανταλλαγών

Έτσι, λοιπόν, την ερχόμενη Κυριακή το πρωί, με την παρουσία της Ρωσικής Αντιπροσωπείας, θα τελεσθεί στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία θα συλλειτουργήσουν, εκτός του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Μαραθώνος κ. Μελίτων

Αμέσως μετά, στον προαύλιο χώρο της Μονής, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα γίνουν τα Αποκαλυπτήρια Προτομής του Αγίου Θεοδώρου Ουσακώφ, η οποία φιλοτεχνήθηκε στη Ρωσία και προσφέρεται από τους Ρώσους Φίλους των Ιονίων Νήσων της Ζακύνθου στον λαό του νησιού μας! Την επίσημη αυτή τελετή θα χαιρετήσει κατάλληλα ο Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος.

Σημειωτέον ότι ειδικά για την εκδήλωση αυτήν, η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου κυκλοφόρησε συλλεκτική κάρτα, η οποία θα προσφερθεί δωρεάν σε όλους, όσοι θα παραβρεθούν. Στην εμπρόσθια πλευρά δεσπόζει η μορφή του Αγίου Ναυάρχου, ενώ στην οπίσθια ένα Απολυτίκιο του τιμωμένου Αγίου, το οποίο εποίησε αυτές τις ημέρες ο Σεβ. Δωδώνης κ. Χρυσόστομος [βλ. τις ανωτέρω φωτογραφίες].

Στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (13/10), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακυνθίων, θα υπάρξειστρογγυλό τραπέζι, στο οποίο θα κάνει εισήγηση ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: "Ο ρόλος του θρησκευτικού τουρισμού στην ανάπτυξη των Ιονίων Νήσων. Η περίπτωση της Ελληνορωσικής Φιλίας".
Categories:

2 σχόλια:

  1. Μια απορία μόνο... Αν ο Ουσακώφ αγιοποιήθηκε ο Σχολεμβούργος τι θα έπρεπε να θεωρείται;Δεν ξέρω γιατί αλλά προσωπικά μου αφήνει ένα συναίσθημα ειδωλολατρείας όλη αυτή η ιστορία που έχει στηθεί στα Ιόνια νησιά από Ορθοδόξους, και Ρώσους και Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η ζωή του ως στρατιωτικός,αλλά και η μετέπειτα ζωή του όταν αποσύρθηκε δείχνουν έναν ιδιαίτερα ευσεβή άνθρωπο.Εμείς οι Επτανήσιοι αναγνωρίζουμε την μεγάλη βοήθεια του,στην πατρίδα μας την Ελλάδα.

      Διαγραφή