Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΠΛΑΤΩΝ ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ Ο ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ

Υπήρξε κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, συντάκτης, συγγραφέας, εκδότης, διδάκτορας, βουλευτής, πρωτοπόρος της σοσιαλιστικής κίνησης στην Ελλάδα, καθηγητής, οραματιστής, διανοητής, με ιδέες αλτρουιστικές, ηθικολογικές, ανθρωπιστικές. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια προοδευτική μορφή έτσι όπως παρουσιάζεται και στο βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο «Προοδευτικές μορφές στην Ελλάδα» του Κορδάτου Γιάννη, Αθήνα 1966. Πρόκειται για τον Πλάτωνα Δρακούλη, γιο του επί βρετανικής προστασίας Επαρχου Ιθάκης Ευστάθιου Δ. Δρακούλη, που γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1858.
Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και την Οξφόρδη (διδάκτορας) και από νωρίς επιδόθηκε στα κοινωνικά ζητήματα, η έρευνα των οποίων στην Ελλάδα οφείλεται κατά ένα σημαντικό μέρος στον Πλάτωνα Δρακούλη. Υπήρξε συνεργάτης δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Αιών» του Τιμολέοντος Φιλήμονος (1884-188ενώ παράλληλα από το 1885-1887, υπήρξε συντάκτης της πρώτης σοσιαλιστικής εφημερίδας «Άρδην», όπου αργότερα έγινε περιοδικό. Γιατί «άρδην»; Γιατί το άρδην είναι ένα επίρρημα που σημαίνει: εκ θεμελίων. Και γιατί έτσι ακριβώς πίστευε ο Δρακούλης πως έπρεπε να αλλάξει το οικοδόμημα της κοινωνίας.
Mερικές σκέψεις του Πλάτωνα Δρακούλη:
«Ο στοχασμός είναι ουσία η οποία δεν πρέπει να σπαταλάται, διότι η σπατάλη της επιφέρει μείωση όχι μόνο του διανοητικού σθένους αλλά και της σωματικής ρώμης.
Η μέριμνα για το αύριο είναι σπατάλη στοχασμού και ελαττώνει την ελκτική δύναμη της διανοίας.
Όπως το κρίνο του αγρού, αμέριμνο για το αύριο, έλκει προς τον εαυτό του όλα τα αναγκαία για ευδαίμονα και έκλαμπρο βίο, έτσι και ο ανθρώπινος νους αν συγκέντρωνε τους στοχασμούς του στα πράγματα της ημέρας, χωρίς να τυρβάζει, χωρίς να αδημονεί για το αύριο και χωρίς να φοβάται το μέλλον, θα προσέλκυε στον εαυτό του πάντα τα χρειώδη προς ευδαίμονα και έκλαμπρο βίο.
Οι ανάγκες του σήμερα είναι οι μόνες πραγματικές ανάγκες. 'Έχεις ανάγκη του σημερινού γεύματος. Του αυριανού γεύματος δεν έχεις σήμερα ανάγκη. Τι σπαταλάς τις δυνάμεις σου μεριμνώντας για την αυριανή σου ανάγκη? Δες το κρίνο του αγρού. Δεν αδημονεί ούτε επιδίδεται σε έργα και σχέδια για να αποθηκεύσει περίσσευμα ύδατος ή αέρος ή ηλιόφωτος για το αύριο εκ φόβου μη του λείψουν αύριο αυτά τα χρειώδη.
Εάν έπραττε έτσι θα σπαταλούσε τις ελκτικές ικμάδες του στην προσπάθεια αποταμιεύσεως και δεν θα καθίστατο ποτέ τέλειο κρίνο που υπερτερεί σε πλούτο
και από αυτόν τον Σολομώντα όταν ευρίσκετο σε όλη του την δόξα.
Δεν είναι μεταφορική έκφραση αυτό, είναι νόμος του βίου.
Η ελκτική δύναμη της διάνοιας η οποία κατοικεί στον άνθρωπο, κατοικεί και στο
κρίνο και αν την σπαταλάς στην μέριμνα για να αναγκαία εκτός των αναγκών της ημέρας, αποκόπτεις από τον εαυτόν σου τις αρτηρίες μέσω των οποίων το Σύμπαν προθυμοποιείται να σου προμηθεύσει κάθε τι το χρειώδες προς εξαφάλισιν της αυξήσεώς σου, της υγείας σου, της ισχύος σου και της ευπορίας σου κάθε μέρα»
(Από άρθρο της Γεωργίας Τσιλιάνη στα Νέα της Ιθάκης)
Σημείωση ιστολογίου:
-Υπήρξε  οπαδός της ακρεοφαγίας(αποχής από το κρέας) και υποστήριξε ένθερμα την δημιουργία αγροπόλεων στην χώρα μας.
Το 1910 εξελέγη βουλευτής Κεφαλληνίας και συγχρόνως Αττικής.
Συνεδύαζε τις σοσιαλιστικές ιδέες του,με μια έντονη θρησκευτικότητα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου