Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΝΑΣΟΣ ΔΕΤΖΩΡΤΖΗΣ ο άρχοντας των Γραμμάτων Επιμέλεια Δημ.Φωκά


-Λογοτέχνης, λόγιος, μεταφραστής και από τους πρυτάνεις των επιμελητών εκδόσεων ο Nάσος Δετζώρτζης. Γεννήθηκε στην Kέρκυρα το 1911· από το 1929 εγκαταστάθηκε στην Aθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή χωρίς να παρακολουθήσει τις πτυχιακές εξετάσεις. 
Eργάστηκε στη σύνταξη της «Mεγάλης Eλληνικής Eγκυκλοπαίδειας» και το 1942 διορίστηκε στην Tράπεζα της Eλλάδος, απ’ όπου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το 1969, λόγω της πίεσης που δέχθηκε από τη χούντα. 
Στη δεκαετία του ’50 ταξίδεψε στο Παρίσι όπου ενημερώθηκε για τις τέχνες και την τεχνική του βιβλίου. Ως επιμελητής εκδόσεων συνεργάστηκε με τις εκδόσεις «Oι φίλοι του Bιβλίου» και επιμελήθηκε εκδόσεις του Γαλλικού Iνστιτούτου Aθηνών, του Kέντρου Mικρασιατικών Σπουδών, κ.ά.
Hταν επικεφαλής της ομάδας διορθωτών - ανασυντακτών, που αμέσως μετά τη μεταπολίτευση είχε την ευθύνη για τη σύνταξη των ειδήσεων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στη Δημοτική.Κορυφαίος μεταφραστής του έργου του Σάμιουελ Μπέκετ.Η έκδοση του βιβλίου ''Πέντε κείμενα του Σάμιουελ Μπέκετ'' αποτελεί κορυφαίο δείγμα μεταφοράς θεατρικού έργου στην γλώσσα μας.
Ο εργαζόμενος το 1974 στην κρατική τηλεόραση Γιάννης Χάρης,θυμάται από αυτόν τον άρχοντα των γραμμάτων πολλά.Οπως ότι έλεγε,να μην γίνεται άκριτη μεταφορά στην δημοτική των πάντων.Για παράδειγμα το ''παρεκάθησαν σε γεύμα'' δεν μπορεί να μεταφραστεί σε ''παρακάθησαν σε γεύμα'' γιατί τότε σημαίνει ότι κάθησαν πολλή ώρα,κάτι δηλαδή σαν αρμένικη βίζιτα! Πλήρης δηλαδή αλλοίωση των εννοιών!
Το 1975 του ανατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας η αναθεώρηση της Νεοελληνικής Γραμματικής του ΟΕΔΒ και είναι επίτευγμά του η καθιέρωση του -ει στις καταλήξεις των ρημάτων. 
Συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Νέα Εστία", "Νέα Γράμματα", "Φιλολογικός Νέος Κόσμος", "Κύκλος", "Γράμματα και Τέχνες", "Διαβάζω" και "Εντευκτήριο". Το 1995 του απονεμήθηκε το ειδικό κρατικό βραβείο λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου.
Πέθανε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 2003 σε ηλικία 92 χρόνων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου