Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΓΙΑΤΙΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ του Σπύρου Τσιώλη

Η γιορτή του Γενεσίου του Αγίου Ιωάννη, στις 24 Ιουνίου, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες στο λαϊκό καλαντάρι, γιατί συμπίπτει με τις θερινές τροπές του ήλιου, γι΄ αυτό η γιορτή λέγεται και του Αη Γιαννιού του Λιοτροπιού.
 Στην προσεισμική Ζάκυνθο η γιορτή αυτή ήταν ταυτισμένη με τις φωτίες που ανάβονταν την παραμονή και με πολύμορφες μαντικές πράξεις . ( Οι φωτίες του Άη Γιάννη του Λαμπαδιάρη, του Φανιστή, του Ριζικάρη) Οι φωτίες άναβαν για να δηλώσουν το παράδοξο της γέννησης του Προδρόμου και να το διαλαλήσουν σε γειτονικά χωριά.
Οι φωτίες ανάβονταν την παραμονή της γιορτής, κατά γειτονιές, με ανταγωνιστική διάθεση και κάθε γειτονιά προσπαθούσε να ανάψει τη μεγαλύτερη. Τις φωτίες τις άναβαν με παλιές κληματόβεργες, ξερές ρεβιθιές και ξερά χόρτα. Μέσα στη φωτιά έριχναν τα παλιά κοφίνια , το μαγιάτικο στεφάνι και σκόρδα για να φέρουν υγεία στους παρευρισκόμενους. Μικροί και μεγάλοι πηδούσαν τρεις φορές πάνω από τη φωτιά, με ευχές για καλή υγεία και απαλλαγή από το κακό.
Για τις φωτίες υπήρχε επίσης η άποψη ότι ο λαός ήθελε τις ζωογόνες ακτίνες του ήλιου, ώστε να πάρει δύναμη αφού ο ήλιος επιστρέφει στην μειωμένη πορεία του προς το χειμώνα.
Επίσης την ημέρα αυτή οι χωρικού μάζευαν τη ρίγανη, γι΄αυτό και ο Άη Γιάννης λέγεται και Ριγανάς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου