Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Μουζάκης Ανδρέας Συνταγματάρχης (ΠΖ)

Συνταγματάρχης (ΠΖ) Μουζάκης Ανδρέας
Συνταγματάρχης (ΠΖ)  Μουζάκης Ανδρέας


Τουρκικό Παρατηρητήριο – Φυλάκιο τειχών Παλαιάς Πόλης Αμμοχώστου.
Κατά την 20η Ιουλίου1974, πρώτη ημέρα της εισβολής των τούρκων στην Κύπρο (Αττίλας Ι), δεν είχε δοθεί η δέουσα σημασία στον τομέα της Αμμοχώστου.
Οι τουρκοκύπριοι του θύλακα, έχουν οχυρωθεί στο κάστρο και τα τείχη της Παλαιάς Πόλης και αμύνονται έναντι των ανδρών της Εθνοφρουράς που τους πολιορκούν. Άλλωστε οι τουρκοκύπριοι, ετοιμάζονταν για αυτές τις μέρες επί χρόνια.
Όπως λέει ο τότε έφεδρος Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Πάνος Ιωαννίδης σε συνέντευξή του, περιγράφει ότι η πλευρά των Ελληνοκυπρίων έχει επιστρατευθεί στην Αμμόχωστο, με σχεδόν ανύπαρκτα τα μέσα, με τους επιτελείς της Στρατιωτικής Διοίκησης σε πολύ δύσκολη θέση έναντι των τούρκων και τουρκοκυπρίων.
Διοικητής της Ανωτέρας Στρατιωτικής Διοίκησης Αμμοχώστου ήταν ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) Κ. Ζαρκάδας, ο οποίος εθεάθη να περιφέρεται μονολογώντας: “ότι είναι να γίνει θα γίνει, δεν χρειάζεται να είμαστε προκλητικοί”.
Με ανήσυχο βλέμμα οι Κύπριοι μόνιμοι και έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες, αντιλαμβανόμενοι ότι κάτι δεν πάει καλά άρχισαν να οργανώνουν μεταξύ τους ομάδες μάχης.
Φωτεινή εξαίρεση από τους Ελλαδίτες Αξιωματικούς απετέλεσε κατά τον Αττίλα Ι, ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) Ανδρέας Μουζάκης, που ηγήθηκε της μοναδικής Ελληνοκυπριακής επίθεσης για την κατάληψη του πολυβολείου στο τουρκικό Λύκειο, η οποία στην πρώτη της φάση, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Εκεί, έξω από τα Τείχη της Αμμοχώστου, έπεσε ηρωικά μαχόμενος, ένας Έλλην, ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) Ανδρέας Μουζάκης, μεσημέρι της 20ης Ιουλίου 1974.
Πεθαίνοντας προλαβαίνει να πει, όπως περιγράφουν οι στρατιώτες του, που βρίσκονταν δίπλα του εκείνη την στιγμή: “πείτε στην γυναίκα μου πως πεθαίνω αφού πολέμησα ως Έλλην!”.
Συνταγματάρχης (ΠΖ) Μουζάκης Ανδρέας Ηρωικώς πεσών στην Αμμόχωστο κατά την πρώτη ημέρα του πολέμου 20η Ιουλίου 1974 (Γερακάριον Ζακύνθου)
Συνταγματάρχης (ΠΖ)
Μουζάκης Ανδρέας
Ηρωικώς πεσών στην Αμμόχωστο
κατά την πρώτη ημέρα του πολέμου 20η Ιουλίου 1974
(Γερακάριον Ζακύνθου)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου